Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2017-08-10 11:42:10

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,654
WWW

[CZ.ROZW] Skaner Brother DCP-115C nie skanuje: Invalid argument

Mam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-115C, które jest praktycznie tożsame z MFC-210C oraz - jeśli chodzi o skaner - działa na sterownikach Brothera pn. brscan2.
Instalowałem dziada nie raz i nie dwa i nie było problemów. Na jednym, jedynym komputerze jest. Być może jest to jakaś kwestia związana z tym, że tam pierwotnie zainstalowany był Antergos, a nie Arch. Niemniej jednak:
- skaner (urządzenie) widziane jest przez system,
- sterownik zainstalowany, polecenie inicjujące sterownik wydane,
- wszystkie pliki konfigurujące skaner wydają się być prawidłowe.
Próba skanowania wywala (ze skanimage) komunikat:

scanimage: open of device brother2:bus2;dev4 failed: Invalid argument

Jak mi się wydaje spróbowałem już wszystkich pomysłów z wiki Archa (i dotyczących SANE i specyficznych problemów z Brotherem). Nic z tego. Uparcie nie działa.
Dołączam wynik debugowania: https://pastebin.com/WaYFje2P


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
Software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (4.19.8 m.in. PDS, UKSM, BFQ-MQ/SQ), amdgpu (dla CIK), KDE, patche z POLAUR

Offline

#2 2017-08-21 07:17:11

barthalion
Developer
Lokalizacja: Poznań
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 219
WWW

Odp: [CZ.ROZW] Skaner Brother DCP-115C nie skanuje: Invalid argument

Chwilę poguglałem i znalazłem prawdopodobnie powiązany problem na AskUbuntu.

Offline

#3 2017-08-26 11:16:19

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,654
WWW

Odp: [CZ.ROZW] Skaner Brother DCP-115C nie skanuje: Invalid argument

Dzięki. Tak, znam ten tekst i wydaje mi się, że już to wszystko zrobiłem. Ponowię i dam znać.

EDIT1: Dzisiaj przestał również działać skaner w komputerze, gdzie działał bez problemów. Próba skorzystania ze zmiany uprawnień do skanera (to jest w linku z askUbuntu) niczego w zasadzie nie zmienia z wyjątkiem komunikatu widocznego w środowisku - tu pojawia się "Nieudane otwieranie wybranego skanera." zamiast dawnego "Invalid argument!". W konsoli jednakże nadal pojawia się taki sam. Próba uruchomienia z uprawnieniami root daje taki sam efekt.

EDIT2: W przypadku komputera, o którym tu wyżej - wystarczyło zmienić gniazdo USB i sytuacja wróciła do normy (nawet bez użycia info z askUbuntu). Dlaczego jednak na poprzenim skaner działał na wszystkich USB, a tu jedynie na jednym - bladego pojęcia nie mam.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
Software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (4.19.8 m.in. PDS, UKSM, BFQ-MQ/SQ), amdgpu (dla CIK), KDE, patche z POLAUR

Offline

Stopka

Napędzają nas PacmanVPS i MegiTeam

Forum oparte na FluxBB