Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-05-17 16:17:08

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Po pierwsze bardzo proszę o nieopieprzanie mojej osoby.

Po drugie mam problem z hasłem roota.

$ su
Hasło: 
su: nie udało się uruchomić /usr/bin/: Brak dostępu

$ sudo — działa poprawnie.

Pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia i dlatego proszę o wsparcie.

Ostatnio edytowany przez Kx_liner (2019-05-18 15:08:00)


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#2 2019-05-17 17:35:19

jacek
Użytkownik
Lokalizacja: Lubuskie
Data rejestracji: 2015-08-27
Liczba postów: 2

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Masz ciekawe wymagania...

a gdy zamiast:

 su 

użyjesz:

 su - 

Offline

#3 2019-05-17 17:48:14

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ su -
Hasło: 
su: nie udało się uruchomić /usr/bin/: Brak dostępu

A co do moich wymagań, to różne rzeczy się tutaj działy ;-)


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#4 2019-05-17 22:39:45

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,870
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Jak postawiłeś Archa? Pytanie, bowiem - jak mi się wydaje - błąd jest gdzieś na samym początku.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (5.1.10 m.in. AMD Jaguar, BMQ, UKSM), amdgpu (dla CIK), KDE

Online

#5 2019-05-18 07:32:55

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Archa postawiłem tak jak ostatnio za pomocą najnowszego Zen installer. Tylko że poprzednio takiego problemu nie było.


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#6 2019-05-18 07:46:59

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Pokaż wynik z konta użytkownika:

echo $PATH
id
cat /etc/pam.d/su{,-l}

marcin82

Offline

#7 2019-05-18 07:47:54

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,870
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Nic mi ciekawego nie przychodzi do głowy, ale jakie masz uprawnienia dla /usr/bin i generalnie dla głównego?


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (5.1.10 m.in. AMD Jaguar, BMQ, UKSM), amdgpu (dla CIK), KDE

Online

#8 2019-05-18 07:58:17

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/lib/jvm/default/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
$ id
uid=1000(wojtek) gid=985(users) grupy=985(users),98(power),986(video),991(lp),995(audio),998(wheel),999(adm)
$ cat /etc/pam.d/su{,-l}
#%PAM-1.0
auth            sufficient      pam_rootok.so
# Uncomment the following line to implicitly trust users in the "wheel" group.
#auth           sufficient      pam_wheel.so trust use_uid
# Uncomment the following line to require a user to be in the "wheel" group.
#auth           required        pam_wheel.so use_uid
auth            required        pam_unix.so
account         required        pam_unix.so
session         required        pam_unix.so
#%PAM-1.0
auth            sufficient      pam_rootok.so
# Uncomment the following line to implicitly trust users in the "wheel" group.
#auth           sufficient      pam_wheel.so trust use_uid
# Uncomment the following line to require a user to be in the "wheel" group.
#auth           required        pam_wheel.so use_uid
auth            required        pam_unix.so
account         required        pam_unix.so
session         required        pam_unix.so

Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#9 2019-05-18 08:01:30

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Pokaż jeszcze - jako użytkownik:

alias

Tajemniczo to wygląda ;]


marcin82

Offline

#10 2019-05-18 08:05:53

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ alias
alias cp='cp -i'
alias df='df -h'
alias egrep='egrep --colour=auto'
alias fgrep='fgrep --colour=auto'
alias free='free -m'
alias grep='grep --colour=auto'
alias ls='ls --color=auto'
alias more='less'
alias np='nano -w PKGBUILD'

Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#11 2019-05-18 08:08:26

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

A jesteś pewny, że ustalałeś hasło dla roota? Nie wiem jak wygląda Zen installer i nie mam zamiaru sprawdzać.

Czy działa komenda?

sudo su -

Jeśli działa to ustal hasło dla ROOTA:

passwd

Podajesz jeden raz hasło [Enter], potem potwierdzasz i [Enter].


marcin82

Offline

#12 2019-05-18 08:17:44

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ sudo su -
[sudo] hasło użytkownika wojtek: 
su: nie udało się uruchomić /usr/bin/: Brak dostępu
$ passwd
Zmienianie hasła dla wojtek.
Current password: 

Jak widać, root w tym układzie nie istnieje, a ja nie zamierzam zmieniać swojego hasła. Chociaż przy instalacji pytał o hasło roota, a ja podałem to samo hasło co dla siebie.


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#13 2019-05-18 08:21:55

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Pokaż jeszcze wyniki poleceń:

stat /
stat /usr/bin

marcin82

Offline

#14 2019-05-18 08:24:45

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ stat /
  Plik: /
  rozmiar: 122          bloków: 32         bloki I/O: 4096   katalog
Urządzenie: 17h/23d     inody: 256         dowiązań: 1
Dostęp: (0755/drwxr-xr-x)  Uid: (    0/    root)   Gid: (    0/    root)
Dostęp:      2019-05-17 13:56:26.620867334 +0200
Modyfikacja: 2019-05-17 13:55:47.097909201 +0200
Zmiana:      2019-05-17 13:55:47.097909201 +0200
Utworzenie:  2019-05-17 10:03:38.000000000 +0200
$ stat /usr/bin
  Plik: /usr/bin
  rozmiar: 58394        bloków: 0          bloki I/O: 4096   katalog
Urządzenie: 17h/23d     inody: 1703        dowiązań: 1
Dostęp: (0755/drwxr-xr-x)  Uid: (    0/    root)   Gid: (    0/    root)
Dostęp:      2019-05-18 08:25:58.907319916 +0200
Modyfikacja: 2019-05-18 08:24:30.697320993 +0200
Zmiana:      2019-05-18 08:24:30.697320993 +0200
Utworzenie:  2019-05-17 13:55:46.877908326 +0200

Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#15 2019-05-18 08:28:14

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Wszystko w porządku, a co wyświetli taka komenda?

ls -la /usr/bin/su

Czy wszystko w porządku z dyskiem twardym?

pacman -S smartmontools
smartctl -a /dev/sda

Jeśli masz więcej dysków, to odpowiednio powtórz dla /dev/sdb, itd.


marcin82

Offline

#16 2019-05-18 08:40:58

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ ls -la /usr/bin/su
-rwsr-xr-x 1 root root 63448 04-09 16:22 /usr/bin/su
$ sudo smartctl -a /dev/sda
smartctl 7.0 2018-12-30 r4883 [x86_64-linux-4.19.44-1-lts] (local build)
Copyright (C) 2002-18, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Family:     Seagate Laptop SSHD
Device Model:     ST1000LM014-1EJ164
Serial Number:    W773AEGP
LU WWN Device Id: 5 000c50 09d3d40a7
Firmware Version: DEMG
User Capacity:    1000204886016 bytes [1,00 TB]
Sector Sizes:     512 bytes logical, 4096 bytes physical
Rotation Rate:    5400 rpm
Form Factor:      2.5 inches
Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
ATA Version is:   ACS-2, ACS-3 T13/2161-D revision 3b
SATA Version is:  SATA 3.1, 6.0 Gb/s
Local Time is:    Sat May 18 09:37:38 2019 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

General SMART Values:
Offline data collection status:  (0x00) Offline data collection activity
                                        was never started.
                                        Auto Offline Data Collection: Disabled.
Self-test execution status:      (   0) The previous self-test routine completed
                                        without error or no self-test has ever 
                                        been run.
Total time to complete Offline 
data collection:                (  128) seconds.
Offline data collection
capabilities:                    (0x73) SMART execute Offline immediate.
                                        Auto Offline data collection on/off support.
                                        Suspend Offline collection upon new
                                        command.
                                        No Offline surface scan supported.
                                        Self-test supported.
                                        Conveyance Self-test supported.
                                        Selective Self-test supported.
SMART capabilities:            (0x0003) Saves SMART data before entering
                                        power-saving mode.
                                        Supports SMART auto save timer.
Error logging capability:        (0x01) Error logging supported.
                                        General Purpose Logging supported.
Short self-test routine 
recommended polling time:        (   2) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time:        ( 187) minutes.
Conveyance self-test routine
recommended polling time:        (   3) minutes.
SCT capabilities:              (0x10b5) SCT Status supported.
                                        SCT Feature Control supported.
                                        SCT Data Table supported.

SMART Attributes Data Structure revision number: 10
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x000f   117   099   006    Pre-fail  Always       -       127361304
  3 Spin_Up_Time            0x0003   098   098   085    Pre-fail  Always       -       0
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   020    Old_age   Always       -       512
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   100   100   010    Pre-fail  Always       -       0
  7 Seek_Error_Rate         0x000f   072   060   030    Pre-fail  Always       -       18512175
  9 Power_On_Hours          0x0032   097   097   000    Old_age   Always       -       2691
 10 Spin_Retry_Count        0x0013   100   100   097    Pre-fail  Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   020    Old_age   Always       -       515
184 End-to-End_Error        0x0032   100   100   099    Old_age   Always       -       0
187 Reported_Uncorrect      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
188 Command_Timeout         0x0032   100   098   000    Old_age   Always       -       4295032954
189 High_Fly_Writes         0x003a   100   100   000    Old_age   Always       -       0
190 Airflow_Temperature_Cel 0x0022   061   046   045    Old_age   Always       -       39 (Min/Max 23/39)
191 G-Sense_Error_Rate      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       1
193 Load_Cycle_Count        0x0032   093   093   000    Old_age   Always       -       14533
194 Temperature_Celsius     0x0022   039   054   000    Old_age   Always       -       39 (0 20 0 0 0)
197 Current_Pending_Sector  0x0012   100   100   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0010   100   100   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x003e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
240 Head_Flying_Hours       0x0000   100   253   000    Old_age   Offline      -       2644 (4 63 0)
241 Total_LBAs_Written      0x0000   100   253   000    Old_age   Offline      -       6562421093
242 Total_LBAs_Read         0x0000   100   253   000    Old_age   Offline      -       21191819559
254 Free_Fall_Sensor        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

SMART Self-test log structure revision number 1
Num  Test_Description    Status                  Remaining  LifeTime(hours)  LBA_of_first_error
# 1  Short offline       Completed without error       00%        13         -
# 2  Short offline       Completed without error       00%        12         -
# 3  Short offline       Completed without error       00%        11         -
# 4  Short offline       Completed without error       00%         2         -
# 5  Short offline       Completed without error       00%         2         -
# 6  Short offline       Completed without error       00%         1         -

SMART Selective self-test log data structure revision number 1
 SPAN  MIN_LBA  MAX_LBA  CURRENT_TEST_STATUS
    1        0        0  Not_testing
    2        0        0  Not_testing
    3        0        0  Not_testing
    4        0        0  Not_testing
    5        0        0  Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
  After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.

Dysk jest nowiutki. Niedawno kupiony.


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#17 2019-05-18 08:46:50

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Plik binarny /usr/bin/su też ma prawidłowe uprawnienia. Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do łba to czy system jest w pełni zaktualizowany:

pacman -Syu

Jak dawno instalowałeś ten system? Ograniczymy się do katalogu /etc

find /etc/ -iname \*.pac{save,new}

Jeśli takie pliki będą - być może trzeba uaktualnić niektóre z nich. Przyda się graficzne narzędzie np. diffuse.


marcin82

Offline

#18 2019-05-18 08:50:55

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

System instalowałem wczoraj i aktualizuję go co trzy godziny.

$ sudo pacman -Syu
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami…
 core jest aktualne
 extra jest aktualne
 community jest aktualne
:: Rozpoczynanie pełnej aktualizacji systemu…
 nie ma nic do zrobienia
$ find /etc/ -iname \*.pac{save,new}
find: ścieżki muszą poprzedzać wyrażenie: *.pacnew
Składnia: find [-H] [-L] [-P] [-Opoziom] [-D help|tree|search|stat|rates|opt|exec] [ścieżka...] [wyrażenie]

Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#19 2019-05-18 08:54:15

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Wyrażenia regularne w find działają jednak trochę inaczej :D

find /etc/ -iname \*.pacsave -o -iname \*.pacnew

marcin82

Offline

#20 2019-05-18 08:58:54

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ find /etc/ -iname \*.pacsave -o -iname \*.pacnew
find: ‘/etc/pacman.d/gnupg/private-keys-v1.d’: Brak dostępu
find: ‘/etc/pacman.d/gnupg/openpgp-revocs.d’: Brak dostępu
find: ‘/etc/audisp/plugins.d’: Brak dostępu
find: ‘/etc/sudoers.d’: Brak dostępu
find: ‘/etc/polkit-1/rules.d’: Brak dostępu
find: ‘/etc/NetworkManager/system-connections’: Brak dostępu
find: ‘/etc/cups/ssl’: Brak dostępu
$ sudo find /etc/ -iname \*.pacsave -o -iname \*.pacnew
[sudo] hasło użytkownika wojtek: 
i nic nie wyszło

Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#21 2019-05-18 09:12:22

marcin82
Moderator
Lokalizacja: Sosnowiec
Data rejestracji: 2015-08-20
Liczba postów: 175

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

No i to jest dobra wiadomość, że nic nie wyszło.

Szkoda by było reinstalować systemu z powodu /usr/bin/su, ale kończą mi się pomysły co może być nie tak.

Spróbowałbym jeszcze - choćby tymczasowo zmienić hasło użytkownika, żeby nie było takie samo jak wcześniej ustalone dla roota. Jeśli - po przelogowaniu - podziała to pozmieniasz te hasła dowolnie, itd.


marcin82

Offline

#22 2019-05-18 09:17:42

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Ja widzę w ustawieniach, że jestem jedynym użytkownikiem z uprawnieniami administratora.

Zlikwidowałem u siebie uprawnienia administratora w ustawieniach konta. Nic to nie dało. Nadal jest:

$ passwd
Zmienianie hasła dla wojtek.
Current password: 

Teraz mi się wszystko spieprzyło:

$ sudo su
[sudo] hasło użytkownika wojtek: 
wojtek nie występuje w pliku sudoers. Ten incydent zostanie zgłoszony.

Ostatnio edytowany przez Kx_liner (2019-05-18 10:18:53)


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#23 2019-05-18 10:27:33

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,870
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

O ile wiem, a niekoniecznie jestem tego na 100% pewny, to:
1. Polecenia:

su
----
su -

bez wskazania użytkownika, na którego chcesz się przełączyć, powodują przełączenie się na użytkownika root, zob. np.: If no username is passed, su assumes the root user, and the password for which you are prompted will be that of root.
2. Jeśli zatem nie istnieje użytkownik root w systemie, to wywołanie powyższe raczej się nie powiedzie, bo su nie będzie mogło przełączyć się na użytkownika root.
I wg mnie finito.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (5.1.10 m.in. AMD Jaguar, BMQ, UKSM), amdgpu (dla CIK), KDE

Online

#24 2019-05-18 11:37:27

Kx_liner
Użytkownik
Lokalizacja: Pod lasem
Data rejestracji: 2015-10-25
Liczba postów: 201
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

$ sudo passwd root
[sudo] hasło użytkownika wojtek: 
Nowe hasło : 
Proszę ponownie wpisać nowe hasło : 
passwd: hasło zostało zmienione

i już po sprawie :-)
------------------------------------------------------
Jednak niestety nie. Tutaj występuje jedynie KDE - su https://drive.google.com/open?id=1jIvzL … f43VWgnCGB
Tutaj się liczy jedynie moje hasło tak jak w &buntu.

Ostatnio edytowany przez Kx_liner (2019-05-18 12:32:00)


Używam Linux Xfce+compiz  + Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5

Offline

#25 2019-05-18 12:52:50

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,870
WWW

Odp: Problem z hasłem root-a - Rozwiązany

Od słów "Tutaj występuje..." treść Twojego wpisu jest kompletnie nieczytelna.
1. Co chcesz wykonać?
2. Co to ma wspólnego z brakiem możliwości zalogowania się na koncie roota przez polecenie su? Jeśli nic, bo su dizała obecnie prawidłowo, oznacz wątek jako rozwiązany i załóż nowy, odpowiadający Twojemu problemowi, który staraj się jak najdokładniej opisać. Nikt z nas nie ma prawa poświęcać Ci uwagi tylko i wyłącznie dlatego, że podasz część informacji i po kilka godzin osoby, które chcą Ci pomóc zastanawiają się o co chodzi.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (5.1.10 m.in. AMD Jaguar, BMQ, UKSM), amdgpu (dla CIK), KDE

Online

Stopka

Forum oparte na FluxBB