Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-01-26 11:56:40

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 21

Brak dzwięku po minucie od uruchomienia

Witam
Sytuacja wygląda tak.
Chodzi o głośniki laptopowe.

Dźwięk na  głośnikach działa przez około minutę od uruchomienia systemu potem cisza.

inxi -A

[[email protected] ~]$ inxi -A
Audio:
  Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio 
  driver: snd_hda_intel 
  Device-2: NVIDIA High Definition Audio driver: snd_hda_intel 
  Sound Server: ALSA v: k4.20.3-arch1-1-ARCH 

cat /proc/asound/cards

[[email protected] ~]$ cat /proc/asound/cards 
 0 [MID            ]: HDA-Intel - HDA Intel MID
                      HDA Intel MID at 0xf2420000 irq 27
 1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xcdefc000 irq 17
 

w sterowanie głośnością pulse audio widać ze coś jest odgrywane ale w głośnikach laptopowych kompletna cisza.

efekt jest taki.
włączam kompa
system sie odpala

System:
  Host: damian Kernel: 4.20.3-arch1-1-ARCH x86_64 bits: 64 Desktop: MATE 1.20.4 
  Distro: Arch Linux 

włączam cokolwiek co odtwarza dźwięk mp3 lub YouTube
gra przez kilka kilkanaście sekund zazwyczaj nie dłużej niż 60 (to znaczy słyszę przez głośniki laptopowe w tym czasie laptop nie jest podłączony do żadnych kabli HDMI ani złącz Jack)

po czasie kilkunastu sekund jest cisza mimo że wskaźniki "wysterowania dźwięku" w ustawieniach podskakują tak samo  (nie wiem jak to się nazywa teki pasek który podskakuje w rytm muzyki ale chyba wiecie o co chodzi.

i tak jest do następnego uruchomienia kompa na kablu hdmi działa dzwiek (odtwarzany na telewizorze).

Prosił bym o podanie jakie informacje jeszcze mogę podać  i jak je wyciągnąć z systemu.

mam zainstalowane:
alsa-lib  1.1.8-1
alsa-plugins  1.1.8-1
pulseaudio-alsa  2-4
zita-alsa-pcmi  0.3.2-1

pulseaudio  12.2-2
pulseaudio-alsa  2-4
libcanberra-pulse  0.30+2+gc0620e4-2
libpulse  12.2-2
Sterowanie głośnością PulseAudio (pavucontrol)  1:3.0+23+g335c26c-1
GNOME ALSA Mixer (gnome-alsamixer)  0.9.7-4

Pozdrawiam Damian

Offline

#2 2019-01-26 13:27:42

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,725
WWW

Odp: Brak dzwięku po minucie od uruchomienia

Hmmm.... jak ja lubię tego typu problemy :) Przeczytawszy - wiem, że nic nie wiem. Spróbujmy może wpierw zdiagnozować gdzie jest problem.
1. Rozumiem, że gdy dźwięk się wyłączy, to proste podniesienie jego poziomu (może i obniżenie) w dowolny sposób nie powoduje, że dźwięk się ponownie pojawia. Tak?
2. Czy możesz napisać jakich odtwarzaczy dotyczy ten problem? Podczas odtwarzania w jakich programach to występuje?
3. Czy oprócz słuchania/oglądania cokolwiek innego wówczas na komputerze robisz? Czy jakikolwiek program bądź sam system może wówczas również chcieć dostępu do podsystemu dźwięku? Choćby jakieś "dźwięki/powiadomienia systemowe".
4. Czy występuje to w każdym programie? Możesz sprawdzić np. czy również podczas odtwarzania czegoś z pomocą choćby konsolowego mpg123 (powienieś mieć zainstalowane)?
5. Przydałoby się wiedzieć coś nt. logów systemowych. Może jest jakiś ślad. Najlepiej by było w ten sposób:
a. w konsoli uruchamiasz:

journalctl -f > plik.txt

b. uruchamiasz drugą konsolę a w niej program, który powoduje wyciszenie dźwięku.
c. odtwarzasz do chwili, gdy dźwięk zostanie wyciszony.
d. w pierwszej konsoli wydajesz: ctrl+c
e. w drugiej - sprawdź, czy program coś pokazał, jeśli tak to co?
f. przeanalizuj zapis plik.txt i/lub wrzuć tutaj.
6. Czy, gdy dźwięk się wyciszy, to polecenie:

speaker-test

daje jakikolwiek dźwięk?
7. Czy rozwiązanie opisane w wiki coś daje?
8. I na koniec bomba ;) Jakiego CPU governor używasz? Okazuje się, że może to być również z nim związane.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (4.20.6 m.in. AMD Jaguar, PDS, UKSM, BFQ-MQ), amdgpu (dla CIK), KDE (Plasma 5.14.90), patche z POLAUR, Qt 5.12.1

Offline

#3 2019-01-26 14:26:14

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 21

Odp: Brak dzwięku po minucie od uruchomienia

1. tak nic nie słychać.
poziom głośności jest na 100%  nie jest też włączone mute. nie ma to znaczenia porostu tak jak wy coś urywało.
2. Wszystkiego. łącznie z mpg123
3. Nie ma znaczenia czy coś robię czy nie. Nawet jak nic nie zrobię a po jakimś czasie włączył bym dźwięk nic nie usłyszę z głośników.
4. Tak.

5 logi poniżej.
natomiast speaker-test nie mam takiego polecenia.

-- Logs begin at Thu 2019-01-17 17:15:23 CET. --
sty 26 14:17:29 damian systemd[580]: run-user-620.mount: Succeeded.
sty 26 14:17:29 damian systemd[1]: run-user-620.mount: Succeeded.
sty 26 14:17:29 damian systemd[1]: [email protected]: Succeeded.
sty 26 14:17:29 damian systemd[1]: Stopped User Runtime Directory /run/user/620.
sty 26 14:17:29 damian audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='[email protected] comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 14:17:29 damian systemd[1]: Removed slice User Slice of UID 620.
sty 26 14:17:29 damian kernel: audit: type=1131 audit(1548508649.099:49): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='[email protected] comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 14:17:35 damian systemd[1]: NetworkManager-dispatcher.service: Succeeded.
sty 26 14:17:35 damian audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=NetworkManager-dispatcher comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 14:17:35 damian kernel: audit: type=1131 audit(1548508655.685:50): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=NetworkManager-dispatcher comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 14:17:38 damian dhcpcd[451]: wlp3s0: no IPv6 Routers available
sty 26 14:17:43 damian systemd[1]: systemd-hostnamed.service: Succeeded.
sty 26 14:17:43 damian audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 14:17:43 damian kernel: audit: type=1131 audit(1548508663.969:51): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 14:18:49 damian dbus-daemon[590]: [session uid=1000 pid=590] Activating service name='org.freedesktop.Notifications' requested by ':1.27' (uid=1000 pid=703 comm="pamac-tray ")
sty 26 14:18:49 damian dbus-daemon[590]: [session uid=1000 pid=590] Successfully activated service 'org.freedesktop.Notifications'

włączyłem terminal zapis do piku.
a w drugim odpaliłem mpg123 i piosenkę 2 razy dopiero za drugim razem urwało w połowie. Piosenka ma 50 sek

Ostatnio edytowany przez Wikingus (2019-01-26 14:29:18)

Offline

#4 2019-01-26 15:00:10

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,725
WWW

Odp: Brak dzwięku po minucie od uruchomienia

Ten log kompletnie nic nie mówi o dźwięku oprócz tego, że o 14:18.49 uaktywniły się notyfikacje pamac. Spróbuj je wyłączyć i ponowić próbę.
Coż w terminalu się pojawiło podczas odtwarzania?
Jeśli nie masz speaker-test, to zainstaluj alsa-utils, bo to tam jest.
Rozwiązania z 7 i 8?


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (4.20.6 m.in. AMD Jaguar, PDS, UKSM, BFQ-MQ), amdgpu (dla CIK), KDE (Plasma 5.14.90), patche z POLAUR, Qt 5.12.1

Offline

#5 2019-01-26 15:22:19

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 21

Odp: Brak dzwięku po minucie od uruchomienia

nowy log od startu systemu do  braku głosu.
jak jest to wyciecie to polecenie speaker-test nie powoduje nic oprócz tekstu w konsoli a jak go nie ma to szumi z głośników.
opcja 7 i 8 sprawdzam miedzy czasie

-- Logs begin at Thu 2019-01-17 17:15:23 CET. --
sty 26 15:15:25 damian kernel: audit: type=1131 audit(1548512125.039:51): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='[email protected] comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 15:15:25 damian systemd[1]: Stopping User Runtime Directory /run/user/620...
sty 26 15:15:25 damian systemd[586]: run-user-620.mount: Succeeded.
sty 26 15:15:25 damian systemd[1]: run-user-620.mount: Succeeded.
sty 26 15:15:25 damian systemd[1]: user-ru[email protected]: Succeeded.
sty 26 15:15:25 damian systemd[1]: Stopped User Runtime Directory /run/user/620.
sty 26 15:15:25 damian audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='[email protected] comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 15:15:25 damian systemd[1]: Removed slice User Slice of UID 620.
sty 26 15:15:25 damian kernel: audit: type=1131 audit(1548512125.072:52): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='[email protected] comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 15:15:32 damian dhcpcd[455]: wlp3s0: no IPv6 Routers available
sty 26 15:15:41 damian systemd[1]: systemd-hostnamed.service: Succeeded.
sty 26 15:15:41 damian audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
sty 26 15:15:41 damian kernel: audit: type=1131 audit(1548512141.155:53): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success' 

Offline

#6 2019-01-26 16:47:00

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,725
WWW

Odp: Brak dzwięku po minucie od uruchomienia

Te dzienniki w ogóle nie rejestrują żadnych zdarzeń związanych z odtwarzaniem dźwięku, albo nie są pełne (ostatni, o którym twierdzisz, że jest to "log od startu systemu (...)" na pewno nie jest logiem "od startu systemu").


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5
software (podaję wyłącznie odrębności): Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb (4.20.6 m.in. AMD Jaguar, PDS, UKSM, BFQ-MQ), amdgpu (dla CIK), KDE (Plasma 5.14.90), patche z POLAUR, Qt 5.12.1

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB