Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-01-10 19:45:41

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 26

Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Witam

Problem mam mianowicie taki notorycznie często jak system się odpali niewiedzę na monitorze a przez kabel hdmi kropeczki i paski.

Podczas startu systemu wszystko jest ok widzę wszystko gruba itp.
A jak się odpali to nic często dopiero za x razem szczęśliwie widzę poprawny ekran.
Między czasie próbuję na przemian odpalać z kablem i bez kabla hdmi.

Środowisko Mate   ( problem jest od niedawna wcześniej myślałem że kabel nie łączy a później że system mi się posypał ale po instalacji nowego jest chwilę ok np 1 dzień lub 1 godzinę a potem ruletka.)

Nie bardzo wiem jakie informację mogę podać do diagnozy i przede wszystkim jak je uzyskać.

Jest to laptop Lenowo T410

ostatnie logi systemowe

[    13.408] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    13.408] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    13.408] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    13.408] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    13.654] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    13.654] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    13.654] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    13.654] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    13.900] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    13.900] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    13.900] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    13.900] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    14.148] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    14.148] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    14.148] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    14.148] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    15.805] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    15.805] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    15.805] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    15.805] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    16.257] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    16.257] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    16.257] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    16.257] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    16.524] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    16.524] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    16.524] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    16.524] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    33.753] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    33.753] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    33.753] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    33.753] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    34.182] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    34.182] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    34.182] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    34.182] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    34.609] resize called 2640 800
[    48.496] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    48.496] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    48.496] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    48.496] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    60.174] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    60.174] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    60.174] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    60.174] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    60.613] (II) NOUVEAU(0): EDID vendor "LEN", prod id 16437
[    60.613] (II) NOUVEAU(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    60.613] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1412  800 803 806 817 -hsync -vsync (49.0 kHz eP)
[    60.613] (II) NOUVEAU(0): Modeline "1280x800"x0.0   69.22  1280 1332 1396 1595  800 803 806 868 -hsync -vsync (43.4 kHz e)
[    62.101] resize called 1360 768

Pozdrawiam

Offline

#2 2019-01-10 23:12:43

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,986
WWW

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

A tak w ogóle, oprócz tego, że od czasu do czasu "czarno" widzisz, to o co kaman?
1. Cząstka jakiegoś logu - nic nie daje i nic nie mówi. Wynik z journalctl z tego logowania, gdy nie zadziałało pls. Dodatkowo - do czasu, gdy nie wyeliminujemy samego kabla HDMI bądź jego połączenia z czymś - poprosimy wyłącznie o te logowania, gdzie nie został podpięty zewnętrzny monitor/TV.
2. "Laptop Lenovo T410" nic nie mówi. Dodatkowo nie jest on już obecnie oferowany (przynajmniej w Polsce). Rozumiem, że to jakiś układ hybrydowy (bo tak wyglądałoby z dostępnych opisów). Jakąś specyfikację (najlepiej z inxi) poprosimy.
3. Czy jeśli to jest układ hybrydowy masz poprawnie (a jeśli tak, to jak) skonfigurowanego Optimusa?
To tak na początek :)


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5; Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb 5.2, KDE+poprawki
https://deviantart.com/pavbaranov/ https://pavbaranov.blogspot.com https://linux-pavbaranov.blogspot.com

Offline

#3 2019-01-18 09:51:33

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 26

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Niestety nie znalazłem zależności czy ma na to wpływ podłączony kabel do telewizora czy nie dzieje się tak w kratkę czasem jak jest podłączony jest ok czasem nie. i na odwrót.

Wynik z journalctl

[[email protected] ~]$ journalctl 
-- Logs begin at Thu 2019-01-17 17:15:23 CET, end at Fri 2019-01-18 09:21:41 CE>
sty 17 17:15:23 damian kernel: Linux version 4.20.3-arch1-1-ARCH ([email protected]>
sty 17 17:15:23 damian kernel: Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux roo>
sty 17 17:15:23 damian kernel: KERNEL supported cpus:
sty 17 17:15:23 damian kernel:   Intel GenuineIntel
sty 17 17:15:23 damian kernel:   AMD AuthenticAMD
sty 17 17:15:23 damian kernel:   Hygon HygonGenuine
sty 17 17:15:23 damian kernel:   Centaur CentaurHauls
sty 17 17:15:23 damian kernel: x86/fpu: x87 FPU will use FXSAVE
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-provided physical RAM map:
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000000000000-0x00000000000>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x000000000009e800-0x00000000000>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000000d2000-0x00000000000>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000000dc000-0x00000000000>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000000100000-0x00000000bf2>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf27c000-0x00000000bf2>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf282000-0x00000000bf3>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf35f000-0x00000000bf3>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf371000-0x00000000bf3>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf3f2000-0x00000000bf4>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf40f000-0x00000000bf4>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf46f000-0x00000000bf6>
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf668000-0x00000000bf6>
lines 1-23...skipping...
-- Logs begin at Thu 2019-01-17 17:15:23 CET, end at Fri 2019-01-18 09:21:41 CET. --
sty 17 17:15:23 damian kernel: Linux version 4.20.3-arch1-1-ARCH ([email protected]) (gcc version 8.2.1 20181127 (GCC)) #1 SMP PREEMPT Wed Jan 16 22:38:58 UTC 2019
sty 17 17:15:23 damian kernel: Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=28ef0aa2-59a4-493b-9ea6-2bc89c679362 rw quiet
sty 17 17:15:23 damian kernel: KERNEL supported cpus:
sty 17 17:15:23 damian kernel:   Intel GenuineIntel
sty 17 17:15:23 damian kernel:   AMD AuthenticAMD
sty 17 17:15:23 damian kernel:   Hygon HygonGenuine
sty 17 17:15:23 damian kernel:   Centaur CentaurHauls
sty 17 17:15:23 damian kernel: x86/fpu: x87 FPU will use FXSAVE
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-provided physical RAM map:
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000000000000-0x000000000009e7ff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x000000000009e800-0x000000000009ffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000000d2000-0x00000000000d3fff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000000dc000-0x00000000000fffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000000100000-0x00000000bf27bfff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf27c000-0x00000000bf281fff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf282000-0x00000000bf35efff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf35f000-0x00000000bf370fff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf371000-0x00000000bf3f1fff] ACPI NVS
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf3f2000-0x00000000bf40efff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf40f000-0x00000000bf46efff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf46f000-0x00000000bf667fff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf668000-0x00000000bf6e7fff] ACPI NVS
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf6e8000-0x00000000bf70efff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf70f000-0x00000000bf716fff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf717000-0x00000000bf71efff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf71f000-0x00000000bf76bfff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf76c000-0x00000000bf777fff] ACPI NVS
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf778000-0x00000000bf77afff] ACPI data
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf77b000-0x00000000bf78afff] ACPI NVS
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf78b000-0x00000000bf78bfff] ACPI data
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf78c000-0x00000000bf79efff] ACPI NVS
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf79f000-0x00000000bf7fefff] ACPI data
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf7ff000-0x00000000bf7fffff] usable
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bf800000-0x00000000bfffffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000e0000000-0x00000000efffffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000feaff000-0x00000000feafffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000fec00000-0x00000000fec0ffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000fed00000-0x00000000fed003ff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000fed1c000-0x00000000fed8ffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000fee00000-0x00000000fee00fff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000ff000000-0x00000000ffffffff] reserved
sty 17 17:15:23 damian kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000100000000-0x00000001fbffffff] usable
 

Może postaram się to opisać jak to wygląda podczas uruchamiania kompa czyli bios grub wszystko jest ok ekran jest wyświetlany natomiast jak dochodzi do załadowania ekranu logowania to efekt jest taki jak by monitor na laptopie został wyłączony programowo natomiast poprzez kabel są wysyłane jakieś niepoprawne informacje dlatego że widać kilka kropek na ekranie i rozdzielczość 640x480.
ogólnie muszę resetować kilka razy kompa bo nie jestem się wstanie zalogować. czasem muszę przeinstalować system bo resetowanie nie pomaga.
nie wiem czy problem leży postronnie oprogramowania czy sprzętu (ale przeinstalowywałem już kilka razy system i dalej to samo więc albo uszkodzone jest coś fizycznie albo coś zostało zmienione w ostatnich aktualizacjach.
Wykaz z INXI

 [[email protected] ~]$ inxi -b
System:    Host: damian Kernel: 4.20.3-arch1-1-ARCH x86_64 bits: 64 Desktop: MATE 1.20.4 Distro: Arch Linux 
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 2537WDS v: ThinkPad T410 serial: <root required> 
           Mobo: LENOVO model: 2537WDS serial: <root required> BIOS: LENOVO v: 6IET74WW (1.34 ) date: 10/25/2010 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 41.2 Wh condition: 42.9/47.5 Wh (90%) 
CPU:       Dual Core: Intel Core i7 M 620 type: MT MCP speed: 1797 MHz min/max: 1199/2667 MHz 
Graphics:  Device-1: NVIDIA GT218M [NVS 3100M] driver: nouveau v: kernel 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: nouveau unloaded: modesetting,vesa resolution: 1360x768~60Hz 
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing. 
Network:   Device-1: Intel 82577LM Gigabit Network driver: e1000e 
           Device-2: Intel Centrino Advanced-N 6200 driver: iwlwifi 
Drives:    Local Storage: total: 223.57 GiB used: 11.20 GiB (5.0%) 
Info:      Processes: 165 Uptime: 1h 06m Memory: 7.65 GiB used: 1.52 GiB (19.8%) Shell: bash inxi: 3.0.30 

wynik z lspci

 [[email protected] ~]$ lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218M [NVS 3100M] (rev a2)

na Wiki Arch znalazłem coś takiego jednak nie bardzo rozumiem o co chodzi.

No screens found on a laptop/NVIDIA Optimus

Check if $ lspci | grep VGA outputs something similar to:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0df4 (rev a1)

NVIDIA drivers now offer Optimus support since 319.12 Beta [4] with kernels above and including 3.9.

Another solution is to install the Intel driver to handle the screens, then if you want 3D software you should run them through Bumblebee to tell them to use the NVIDIA card.

Jak odczytać ustawienia z optimusa ?

Pozdrawiam

Offline

#4 2019-01-18 11:10:48

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,986
WWW

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

1. To jest pełny log od 2019-01-17 17:15:23 CET do 2019-01-18 09:21:41? Nie wydaje mi się, bo kończy się na 17:15:23 z 17.01.2019 i w dodatku nic nie wskazuje na to, by nawet z ówczesnego logowania był on pełny, bo kończy się jedynie na jakichś komunikatach związanych z BIOS. Piszesz o podnoszeniu się DM, którego jednakże nie widać, a w logach brak jest informacji o podniesieniu się systemu graficznego (także wcześniejszych).
2. W jaki sposób instalowałeś Archa?
3. Czy masz poprawnie skonfigurowane NVidia Optimus?
4. Z inxi wygląda tak, jakby "cały czas" system chciał działać na GPU NVidii ze sterownikiem nouveau. Tak to masz skonfigurowane? Wg mojej wiedzy (choć mogę się mylić, bo hybrydowego układu, zwłaszcza z NVidią nie mam) to "normalnie" system winien chodzić na GPU Intela, a dopiero wówczas gdy chcesz, jakaś aplikacja winna być uruchamiana na GPU NVidia.
Jak zatem wygląda konfiguracja Optimusa?
5. Czy możesz pokazać zawartość /etc/default/grub


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5; Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb 5.2, KDE+poprawki
https://deviantart.com/pavbaranov/ https://pavbaranov.blogspot.com https://linux-pavbaranov.blogspot.com

Offline

#5 2019-01-18 17:28:21

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 26

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Archa instaluje poprzez FELIZ.

zawartosc gruba

# GRUB boot loader configuration

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR="Arch"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Preload both GPT and MBR modules so that they are not missed
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_gpt part_msdos"

# Uncomment to enable booting from LUKS encrypted devices
#GRUB_ENABLE_CRYPTODISK=y

# Uncomment to enable Hidden Menu, and optionally hide the timeout count
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=5
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true

# Uncomment to use basic console
GRUB_TERMINAL_INPUT=console

# Uncomment to disable graphical terminal
#GRUB_TERMINAL_OUTPUT=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=auto

# Uncomment to allow the kernel use the same resolution used by grub
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep

# Uncomment if you want GRUB to pass to the Linux kernel the old parameter
# format "root=/dev/xxx" instead of "root=/dev/disk/by-uuid/xxx"
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
GRUB_DISABLE_RECOVERY=true

# Uncomment and set to the desired menu colors.  Used by normal and wallpaper
# modes only.  Entries specified as foreground/background.
#GRUB_COLOR_NORMAL="light-blue/black"
#GRUB_COLOR_HIGHLIGHT="light-cyan/blue"

# Uncomment one of them for the gfx desired, a image background or a gfxtheme
#GRUB_BACKGROUND="/path/to/wallpaper"
#GRUB_THEME="/path/to/gfxtheme"

# Uncomment to get a beep at GRUB start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

# Uncomment to make GRUB remember the last selection. This requires to
# set 'GRUB_DEFAULT=saved' above.
#GRUB_SAVEDEFAULT="true" 

Jak mogę odczytać konfigurację optimusa aby tutaj pokazać? (może dziwne pytanie ale nie mam pojęcia)
Pozdawiam

Offline

#6 2019-01-18 18:05:36

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,986
WWW

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Inne pytanie - czy konfigurowałeś Optimusa?
I jeszcze te logi.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5; Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb 5.2, KDE+poprawki
https://deviantart.com/pavbaranov/ https://pavbaranov.blogspot.com https://linux-pavbaranov.blogspot.com

Offline

#7 2019-01-18 18:49:21

slawul
Użytkownik
Data rejestracji: 2016-02-24
Liczba postów: 33

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

@Wikingus zobacz moje karty graficzne:

 $ inxi -G
Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 630 driver: i915 v: kernel 
           Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] driver: nvidia v: 415.25 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: modesetting tty: N/A 
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 630 (Kaby Lake GT2) v: 4.5 Mesa 18.3.1 

Na początku usuń jeśli masz coś zainstalowane nouveau i teraz tak zainstaluj:

bumblebee, libvdpau, nvidia-dkms, nvidia-utils 

Następnie dodaj siebie do /etc/group:

# gpasswd -a user bumblebee

Komenda groups pokaże czy należysz do grupy bumblebee.

Trzeba jeszcze uruchomić service:

# systemctl enable bumblebeed.service

Na koniec dobrze też mieć w grub usunięty quiet i zaktualizować grub bo wtedy będziesz widział co się dzieje podczas startu, a nie dopiero X-y.

# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Gdy wystartuje Ci system na nowo sprawdź:

$ systemctl status bumblebeed.service

Jeśli masz Active tzn. że włączony bumblebee i optimus działa, i co pokaże Ci inxi -G.
Na koniec możesz sprawdzić czy nvidia Ci działa:

optirun glxspheres64

O to mój wynik:

optirun glxspheres64
Polygons in scene: 62464 (61 spheres * 1024 polys/spheres)
Visual ID of window: 0x21
Context is Direct
OpenGL Renderer: GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2
158.987150 frames/sec - 177.429659 Mpixels/sec
164.441838 frames/sec - 183.517091 Mpixels/sec
162.676455 frames/sec - 181.546924 Mpixels/sec
164.736515 frames/sec - 183.845951 Mpixels/sec
165.691257 frames/sec - 184.911443 Mpixels/sec

ArchWiki Twój przyjaciel: https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee

Powodzenia.

Offline

#8 2019-01-19 15:16:07

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 26

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

A więc tak zrobiłem jak pisałeś.
ale bumble nie chce się uruchomić

[[email protected] ~]$  systemctl status bumblebeed.service
● bumblebeed.service - Bumblebee C Daemon
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/bumblebeed.service; enabled; vendor >
   Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Sat 2019-01-19 1>
  Process: 1246 ExecStart=/usr/bin/bumblebeed (code=exited, status=1/FAILURE)
 Main PID: 1246 (code=exited, status=1/FAILURE)
lines 1-5/5 (END)

tak jak by teraz nie było żadnych sterowników.

inxi -G
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GT218M [NVS 3100M] driver: N/A 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: vesa unloaded: modesetting 
  resolution: 1024x768~N/A 
  OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 7.0 128 bits) v: 3.3 Mesa 18.3.1 

wynik optirun glxspheres64

[[email protected] ~]$ optirun glxspheres64
[  263.715457] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
[  263.715519] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?

wynik obecnie taki że za każdym razem się uruchamia komp ale rozdzielczość tylko 1024x768 i tylko na jednym ekranie albo hdmi albo monitor z kompa. Jak kabel hdmi włączony to nie ma obrazu na lapku.

Może gdzieś ręcznie muszę podać że ma używać sterowników nvidi?
Pozdrawiam.

Offline

#9 2019-01-19 17:01:47

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,986
WWW

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Nie rozstrzygnę Ci tego, ale:
- obecnie pracuje to na sterowniku xf86-video-vesa,
- wg mnie ten akurat sterownik jest Ci w systemie zbędny.


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5; Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb 5.2, KDE+poprawki
https://deviantart.com/pavbaranov/ https://pavbaranov.blogspot.com https://linux-pavbaranov.blogspot.com

Offline

#10 2019-01-19 17:23:47

slawul
Użytkownik
Data rejestracji: 2016-02-24
Liczba postów: 33

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Zacznijmy jeszcze raz @Wikingus masz jedną kartę nvidia tak?  Pokaż wynik, tak u mnie wygląda:

$ lspci -k | grep -A 2 -E "(VGA|3D)"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 630 (rev 04)
        Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer HD Graphics 630
        Kernel driver in use: i915
--
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] (rev a1)
        Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile]
        Kernel driver in use: nvidia

Bo wcześniej pokazałeś tylko, co u mnie daje:

$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 630 (rev 04)

Jeszcze raz, bo może się mylę, ale jeśli masz tylko NVIDIA to może sięgnij do https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA tam jest  opis co i jak. Ja mam INTEL z procka i NVIDIA i opis który podałem działa bez zastrzeżeń tak jak podałem i jest opisany - powtórzę się https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee, ale też jest opis https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus.

Powiem tak któryś z tych opisanych sposobów jest właściwy dla Twojej karty graficznej, ja jak konfigurowałem posiłkowałem się https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee i zdaje to egzamin dla Ciebie może być inny poczytaj https://wiki.archlinux.org bo jeżeli mój opis nie pomógł tzn. że inny jest sposób, a ja nie podam Ci na tacy w tym przypadku co i jak tylko to podałem co u mnie działa.

Pomyślności.

ps. Ja natomiast nic nie mam z xf86-video.

Ostatnio edytowany przez slawul (2019-01-19 17:27:02)

Offline

#11 2019-01-19 19:54:00

pavbaranov
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Data rejestracji: 2015-08-22
Liczba postów: 1,986
WWW

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Ok, bo chyba brniemy w ślepą uliczkę.
@Wikingus - Mi wychodzi na to, że w Twoim komputerze jest układ i7 (z zablokowanym, wewnętrznym GPU) oraz NVidia:

Graphics:  Device-1: NVIDIA GT218M [NVS 3100M] driver: nouveau v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: nouveau unloaded: modesetting,vesa resolution: 1360x768~60Hz
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.

[[email protected] ~]$ lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218M [NVS 3100M] (rev a2)

Tutaj nie jest widoczny żaden inny układ graficzny oprócz NVidia GT218M (co w sumie dziwne, bo i7 bez GPU ma być dopiero wprowadzony w tym roku, o ile dobrze gdzieś wyczytałem. Rozumiem jednak, że konstruktorzy Twojego notebooka mogli w jakiś sposób "ominąć" wewnętrzny układ i go po prostu nie aktywować (nie znam się na tym).
Jeśli tak, to właściwe sterowniki to: nouveau bądź któraś nvidia (nie wiem która, nie znam się na GPU NVidii).
Zatem albo:
nouveau która obsługuje zdaje się wszystkie układy NVidii (oraz mesa dla 3D), albo:
nvidia i tu należy dobrać odpowiedni sterownik do swojego GPU.
Pewnie przydałoby się wiedzieć jeszcze jaki masz DM, skoro na nim się wiesza, no i te logi, bo w dalszym ciągu mamy część.
W przypadku sterowników nvidia w: https://wiki.archlinux.org/index.php/NV … leshooting istnieje kilka sposobów radzenia sobie z tym problemem. Problem jednak pojawił się przy nouveau.
Na początek - odinstalowałbym niepotrzebny balast (sterowniki niedostosowane do Twojego sprzętu, w tym np. vesa) i spróbował zdiagnozować problem (logi).


Hardware: AMD: A8-7410 APU with Radeon R5; Arch testing+kde-unstable, kernel linux-pb 5.2, KDE+poprawki
https://deviantart.com/pavbaranov/ https://pavbaranov.blogspot.com https://linux-pavbaranov.blogspot.com

Offline

#12 2019-01-25 08:04:09

Wikingus
Użytkownik
Data rejestracji: 2018-05-19
Liczba postów: 26

Odp: Brak Obrazu Ekranu przy wystartowniu systemu

Witam
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Problem zdaje się być rozwiązany ale nie wiem dlaczego.
Musiałem powrócić do no nouveau.
natomiast po instalowaniu bumblebee odinstalowaniu go na nouveau zaczęło działać. To znaczy nie mam powodu powiedzieć że nie działa gdyż za każdym razem  się odpala.
Nie mam pojęcia co pomogło bo nawet reinstalacje z formatowaniem nie pomagały. Być może zainstalowałem jakąś dodatkową paczkę l może była wymagana jakaś kolejność.
Nie wiem czy zmieniać temat na SOLVED gdyż u mnie zaczęło działać ale nie wiem dlaczego
Pozdrawam i dziękuję wam za pomoc.

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB